sdfsdfsfdsf

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Γιατί ο Σάλλας «μπήκε» στην Παγκρήτια.Τι σηματοδοτεί η εποχή Σάλλα για την Παγκρήτια. Ποια είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα;

Βέβαιος για προοπτικές της Παγκρήτιας Τράπεζας -στο μετοχικό της οποίας θα εισέλθει με ποσοστό 15%- εμφανίστηκε ο Μιχάλης Σάλλας.

«Θεωρώ την Παγκρήτια Τράπεζα άρρηκτα δεμένη με την οικονομία της Κρήτης, έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση και στα στελέχη της και πιστεύω ότι η νέα προσπάθεια όλων μας θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της και θα διευρύνει τις προοπτικές της προς όφελος των συνεταίρων και των πελατών της» τόνισε χαρακτηριστικά ο τραπεζίτης σημειώνοντας ότι γνωρίζει την τράπεζα από την ίδρυσή της και ότι έχει παρακολουθήσει στενά την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια.
Σε ότι αφορά στη συμφωνία, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης Αύξησης Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, υπογράφτηκε Σύμφωνο Αμοιβαίας Κατανόησης και Εμπιστευτικότητας (MOU) με τον κ. Μιχάλη Σάλλα, στο οποίο ρητά εκφράζεται η επιθυμία της συμμετοχής του στο Συνεταιριστικό Κεφάλαιο ως Στρατηγικού Επενδυτή, με ποσοστό τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των συνεταιριστικών μερίδων. Η συμμετοχή θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και θα διασφαλίζει το συνεταιριστικό χαρακτήρα της Παγκρήτιας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται:
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης Αύξησης Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας υπογράφτηκε την Τρίτη 29/11/2016 Σύμφωνο Αμοιβαίας Κατανόησης και Εμπιστευτικότητας (MOU), με τον κ. Μιχάλη Σάλλα, στο οποίο ρητά εκφράζεται η επιθυμία της συμμετοχής του στο Συνεταιριστικό Κεφάλαιο ως Στρατηγικός Επενδυτής, με ποσοστό τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των Συνεταιριστικών μερίδων.Η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή αναμένεται να ενισχύσει και να θωρακίσει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια της Παγκρήτιας.
Παράλληλα, τόσο η Διοίκηση της Τράπεζας όσο και ο κ. Σάλλας πιστεύουν ότι με την συνεργασία αυτή δημιουργούνται οι δυνατότητες για την ενδυνάμωση, ανάπτυξη και αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας, προς όφελος των υφιστάμενων και μελλοντικών συνεταίρων της.
Η συμμετοχή θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και θα διασφαλίζει το συνεταιριστικό χαρακτήρα της Παγκρήτιας.
Στόχος και των δύο πλευρών είναι το σύνολο της διαδικασίας με βάση τα προβλεπόμενα από τον Νόμο, τις Εποπτικές Αρχές και το MOU, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου 2017.

Ποια είναι η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα
Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα δημιουργήθηκε πριν 20 χρόνια σ΄ένα δύσκολο για τον Ελληνικό τραπεζικό κλάδο περιβάλλον.Από την αρχή της λειτουργίας της, δημιούργησε ένα διαφορετικό για τη χώρα πρότυπο χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, που βασίστηκε σ’ ένα αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης και οργάνωσης, εξασφαλίζοντας ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον καθιέρωσε διαδικασίες βασισμένες στις Συνεταιριστικές αξίες και αρχές και ιδιαίτερα στη διαφάνεια και στην αξιοκρατία.
Από την πρώτη στιγμή άνοιξε τις πόρτες της στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά, προσφέροντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της με φιλικότητα και ξεκάθαρους όρους, γνωστοποιώντας εξ αρχής τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.
Παράλληλα, συνεργάζεται στενά με τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Επιμελητήρια, τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τους Συνεταιριστικούς φορείς του Αγροτικού τομέα εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων υποδομής και επενδύσεων στην Κρήτη.
Η συμμετοχή της σε κοινές αναπτυξιακές προσπάθειες, με στόχο την αξιοποίηση Κοινοτικών και Εθνικών προγραμμάτων, η συμμετοχή σε κοινές εταιρίες που προσβλέπουν στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας και η δημιουργία ενός οργανωτικού πλαισίου δωρεάν συμβουλευτικής, πληροφόρησης, ενημέρωσης και υποστήριξης προς τους πελάτες της, διαφοροποιούν την Παγκρήτια από το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα και δικαιώνουν το ρόλο και την ύπαρξή της ως μια επιτυχημένη επιχείρηση της κοινωνικής οικονομίας.
Η Παγκρήτια είναι η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα με περισσότερους από 83.000 συνεταίρους - 1,6 δις ευρώ δάνεια και 1 δις ευρώ καταθέσεις. Το 85 % του συνόλου των δανείων είναι δάνεια προς ΜΜΕ Εκτεταμένο Δίκτυο Εξυπηρέτησης πελατών. Διαθέτει 47 Καταστήματα στην Κρήτη - Παρουσία σε Αττική, Θεσσαλονίκη & Μήλο , 54 Καταστήματα Πανελλαδικά και επιπλέον 12 σημεία εξυπηρέτησης.
Διαθέτει σημαντικά μερίδια αγοράς στην Κρήτη με καταθέσεις συνολικά στο νησί πάνω από 13% και πάνω από 20% στο Νομό Ηρακλείου και κατέχει σημαντική θέση στη χρηματοδότηση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.
Τα κέρδη το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν διαμορφώθηκαν στα 7,6 εκατ. ευρώ, έναντι 0,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρόεδρος είναι ο κ. Γιάννης Λεμπιδάκης και πρώτος αντιπρόεδρος ο κ.Νικόλαος Μυρτάκης.

Η παρουσία του Σάλλα στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα ανοίγει το δρόμο για μια ελεύθερη τράπεζα που θα στηρίζει το ελεύθερο επιχειρείν, καθώς πανευρωπαϊκά οι συνεταιριστικές τράπεζες θεωρούνται ως η μόνη εναλλακτική για να δουλέψουν οι μηχανές της ελεύθερης οικονομίας και να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς να βρίσκεται κάτω από τη «μπότα» μιας άρρωστης Ευρώπης. 

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Όταν το καλοκαίρι ο Μιχάλης Σάλλας εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει από την ηγεσία της Τράπεζας Πειραιώς κάτω από τις συνθήκες αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος που διαμορφώθηκαν, σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο για την πολυκύμαντη διαδρομή του. Ωστόσο δεν το έκανα, γιατί είχα την αίσθηση πως ο Σάλλας δεν θα πει τόσο εύκολα το «αντίο». Η αίσθηση αυτή δικαιώθηκε απόλυτα με την πρόσφατη ανακοίνωση της απόκτησης του 15% της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Το πρώτο που μου αρέσει σε αυτή την κίνηση είναι η εικόνα ενός ανθρώπου που δεν παραιτείται. Θα μπορούσε να αποσυρθεί και να ζήσει μια ήσυχη ζωή. Άλλωστε δεν περιμένει να ζήσει από τη σύνταξή του. Παρ’ όλα αυτά, στα 65 του χρόνια ο Σάλλας εξακολουθεί να βάζει στοιχήματα με τον εαυτό του. Κι αυτό είναι νομίζω ένα μήνυμα με σπουδαία αξία, ειδικά σε μια χώρα που κατέληξε να παράγει 50άρηδες συνταξιούχους και κουρασμένους 20άρηδες.

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 90 ο Σάλλας ανέλαβε την τύχη της Πειραιώς ως επικεφαλής ομάδας ανερχόμενων ακόμη επιχειρηματιών (Δασκαλόπουλος, Φουρλής, Βασιλάκης, κ.α.) ήταν μια ζημιογόνος περιθωριακή τράπεζα. Το τι έκανε την Πειραιώς ο Σάλλας δεν χρειάζεται νομίζω να το περιγράψω, είναι γνωστό. Το γεγονός πως μπαίνει ξανά στη διαδικασία να επαναλάβει το ίδιο success story είναι εντυπωσιακό. Η πιο αδιάψευστη απόδειξη δύναμης είναι να μπορείς ανά πάσα στιγμή να παίρνεις τα πάντα από την αρχή. Κι αυτό ακριβώς κάνει σήμερα ο Μιχάλης Σάλλας.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο σε αυτή την κίνηση είναι η επιλογή να κινηθεί έξω από τον «συστημικό» τραπεζικό χώρο που βρίσκεται κάτω από τη «μπότα» της τρόικας και του ΤΧΣ. Η Παγκρήτια είναι η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας, με 83.000 συνεταίρους, σχεδόν εβδομήντα υποκαταστήματα και σημεία εξυπηρέτησης, σταθερή χρηματοπιστωτική βάση και εντυπωσιακά υγιές χαρτοφυλάκιο, προσανατολισμένο κατά κύριο λόγο στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η παρουσία του Σάλλα ανοίγει το δρόμο για μια ελεύθερη τράπεζα που θα στηρίζει το ελεύθερο επιχειρείν.

Παρά το γεγονός πως η Ευρώπη χρωστάει στο Σάλλα τη διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με την εξαγορά της Marfin και της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, μετά το «κούρεμα» στην Κύπρο, γεύτηκε τα δεσμά που διαμορφώνονται πλέον για το επιχειρείν και στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι τράπεζες χάνουν τον πραγματικό κοινωνικό τους ρόλο να λειτουργούν ως καταλύτης για την ανάπτυξη και μετατρέπονται σε μηχανισμούς ελέγχου και καταδυνάστευσης της επιχειρηματικότητας.

Το τρίτο σημείο που θέλω να υπογραμμίσω είναι η πολιτική αντίληψη του Σάλλα. Θυμίζω πως ήταν ένας από τους 149 που πήραν πρόσκληση από τον Ανδρέα Παπανδρέου για να παραστούν στην εκδήλωση για την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, που έμεινε στην ιστορία ως Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Ήταν μόλις 24 χρόνων κι όμως ήδη εθεωρείτο «μάγος» σε χρηματοοικονομικά θέματα.

Από τότε επέδειξε μια αρετή που είναι χαρακτηριστική και για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος ακόμη κι όταν χρειάζεται «να βγάλει τα άντερά του έξω», ξέρει να τα ξαναβάζει μέσα και να μεταμορφώνεται για να προσαρμόζεται στην πραγματικότητα. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει επιδείξει και ο Σάλλας, κι ας εισπράττει κατά καιρούς ένα σωρό κατηγορίες διαφόρων πασοκοσυριζαίων. Θα μπορούσε να τον έχουμε διαγράψει από τη μνήμη μας μετά τη θητεία του ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορίου και Διοικητής της ΕΤΒΑ στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Ο Σάλλας όμως κατάφερνε πάντα να διαβάζει σωστά «τα σημεία των καιρών» και είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις αλλάζοντας και τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτό κάνει και σήμερα.

Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία και κοινωνία ο Σάλλας με διορατικότητα επανατοποθετείται στην αγορά και μάλιστα με εξαιρετικά διορατικό τρόπο, καθώς πανευρωπαϊκά πλέον οι συνεταιριστικές τράπεζες θεωρούνται ως η μόνη εναλλακτική για να δουλέψουν οι μηχανές της ελεύθερης οικονομίας και να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς να βρίσκεται κάτω από τη «μπότα» μιας άρρωστης Ευρώπης.

Γι αυτούς που αναρωτιούνται αν θα τα καταφέρει και πάλι, σίγουρα η ιστορία είναι με το μέρος του αλλά η ζωή είναι πιο ισχυρή κι αυτή είναι που στο τέλος τα δείχνει όλα. Για τους παροικούντες στην (επιχειρηματική) Ιερουσαλήμ, η συζήτηση είναι πως ο Σάλλας έχει κάποια «βαρίδια» στα πόδια. Είναι η στρατιά αυτών των «ραμολιμέντων» μαζί με τα παραδημοσιογραφικά «μαγαζάκια» τους, που έχει προσκολληθεί όλα αυτά τα χρόνια δίπλα του και ζει παρασιτικά, εκπροσωπώντας τη χειρότερη εκδοχή της λούμπεν αστικής τάξης της χώρας. Έχει λοιπόν μια μεγάλη πρόκληση. Να τους ξεφορτωθεί, να μην επαναπαυθεί στους «δημοσίους υπαλλήλους» της Παγκρήτιας και να ανοίξει τις πόρτες της τράπεζας σε νέους ταλαντούχους τεχνοκράτες. Εκτός από «στρατηγός», μάνατζερ και τραπεζίτης ο Σάλλας έχει την ευθύνη να λειτουργήσει και σαν δάσκαλος.

Αν στείλει τα «ραμολιμέντα» μια και καλή στο σπίτι τους, θα είναι πολύ πιο εύκολη η επιτυχία του νέου εγχειρήματός του. Δεν τους έχει καμία απολύτως ανάγκη. Αυτός είναι που έχει τα «μελομακάρονα» και όχι αυτοί.

ΥΓ: Και η κίνηση Σάλλα έρχεται τη στιγμή που νεοφώτιστος υπουργός κάνει την πρώτη του γκάφα υποστηρίζοντας πως «η υψηλή φορολόγηση δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα». Τι να πω;
 
 
της Νένας Μαλλιάρα
 
Νέα δεδομένα για τις συνεταιριστικές τράπεζες και νέους ορίζοντες για την Παγκρήτια Τράπεζα σηματοδοτεί η είσοδος του Μιχάλη Σάλλα στην αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας.
Η συμμετοχή του έμπειρου τραπεζίτη ως στρατηγικού επενδυτή και μεγαλύτερου μετόχου στη μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας αναμένεται να βοηθήσει πολλαπλά όχι μόνο την εφεξής πορεία της Παγκρήτιας. Σηματοδοτεί, επίσης, αναβάθμιση του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών, την οποία επιθυμούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εποπτικές Αρχές προκειμένου να καλύψουν το κενό των εμπορικών τραπεζών στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πλέον, όπως φαίνεται, το σενάριο για τις συνεταιριστικές δεν θέλει μεταξύ τους συγχωνεύσεις, αλλά ισχυρή αυτόνομη παρουσία. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του "Κ", ξένα funds βλέπουν πολύ θετικά την είσοδό τους στην ελληνική τραπεζική αγορά μέσω της απόκτησης τραπεζικής άδειας την οποία κατέχουν οι συνεταιριστικές και η οποία μπορεί να διευρυνθεί.
Η συμφωνία
Στο βάθος του ορίζοντα διαμορφώνεται ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο και ρόλος για τις συνεταιριστικές τράπεζες. Τις προοπτικές αυτές φαίνεται πως διακρίνει ο οξυδερκής τραπεζίτης, Μ. Σάλλας, προχωρώντας σε μία ακόμη από τις πρωτοποριακές κινήσεις του στο τραπεζικό επιχειρείν.
Η συμφωνία που υπέγραψε ο επίτιμος πλέον πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς με τη διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας προβλέπει τη συμμετοχή του, με ποσοστό τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των συνεταιριστικών μερίδων, στην αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου της τράπεζας που θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2017.
Η Παγκρήτια είναι η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας, με περισσότερους από 83.000 συνεταίρους, 1,6 δισ. ευρώ δάνεια και 1 δισ. ευρώ καταθέσεις (πάνω από 13% σε όλη την κρητική αγορά και πάνω από 20% στο νομό Ηρακλείου). Το 85% του συνόλου των δανείων της τράπεζας είναι δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στων οποίων τη χρηματοδότηση η τράπεζα κατέχει σημαντική θέση στην Κρήτη. Η Παγκρήτια διαθέτει επίσης εκτεταμένο δίκτυο εξυπηρέτησης πελατών με 47 καταστήματα στην Κρήτη, παρουσία σε Αττική, Θεσσαλονίκη & Μήλο (συνολικά 54 καταστήματα πανελλαδικά και επιπλέον 12 σημεία εξυπηρέτησης).
Στην ανακεφαλαιοποίηση των μη συστημικών τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβριο, η Παγκρήτια κάλυψε τις ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου, αλλά με πρωτοβουλία της η διοίκηση της τράπεζας, έθεσε τον στόχο της κεφαλαιακής ενίσχυσης πολύ υψηλότερα. Συγκεκριμένα, η Παγκρήτια υπερκάλυψε τον στόχο των 61 εκατ. ευρώ που είχαν οριστεί ως οι απαιτούμενες νέες κεφαλαιακές της ανάγκες, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 69,15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, διατηρήθηκε ανοιχτή, χωρίς καταληκτική ημερομηνία, η διαδικασία της αύξησης του συνεταιριστικού κεφαλαίου, προκειμένου να συγκεντρωθούν κεφάλαια κοντά στον στόχο των 130 εκατ. ευρώ που είχε θέσει η διοίκηση.
Οι προοπτικές
Οι προοπτικές της Παγκρήτιας Τράπεζας μετά την είσοδο του Κρητικού Μ. Σάλλα στο συνεταιριστικό της κεφάλαιο, θα ενισχυθούν στο μέγιστο βαθμό, αν κρίνει κανείς από το "αποτύπωμα" του Μιχ. Σάλλα στο τραπεζικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας τα τελευταία 25 χρόνια.
Στη διαδρομή αυτή, ο Μιχ. Σάλλας κατέστησε την Τράπεζα Πειραιώς τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα, ο οποίος προχώρησε σε πρωτοποριακές κινήσεις σε όλο το φάσμα του χρηματοοικονομικού τομέα.
Σημειώνεται ότι, όταν ιδιωτικοποιήθηκε το 1991 και ανέλαβε τη διοίκηση ο Μιχ. Σάλλας, η Τράπεζα Πειραιώς αποτελούσε μόλις το 0,1% της τραπεζικής αγοράς, με ενεργητικό περίπου 75 εκατ. ευρώ, δίκτυο 12 καταστημάτων και 220 εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα.
Αποχωρώντας από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όπου παραμένει επίτιμος πρόεδρος, ο Μ. Σάλλας άφησε πίσω του τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο, με ενεργητικό περίπου 90 δισ. ευρώ.  

 

Πηγές
Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί
 http://www.capital.gr/oikonomia/3174441/ti-simatodotei-i-epoxi-salla-gia-tin-pagkritia-kai-to-trapeziko-sustima
 http://www.alexpolisonline.com/2016/12/blog-post_54.html#ixzz4XBBkxaKx
http://www.rizopoulospost.com/
 http://www.nextdeal.gr/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/giati-o-sallas-%C2%ABmphke%C2%BB-sthn-pagkrhtia-poia-einai-h-synetairistikh-trapeza.html
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου