sdfsdfsfdsf

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Αγωνία για την International Life και χιλιάδες ασφαλισμένους από μια ενδεχόμενη νέα «ΑΣΠΙΣ»

Της Ξανθής Γούναρη

 Ελάχιστες ώρες πριν μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι με το χαρτοφυλάκιο ζωής της International Life, καθώς στις 12 το μεσημέρι λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος για την ολοκλήρωση της υποβολής προσφορών, στην αγορά είναι διάχυτος ο φόβος πως μπορεί να ξαναπαιχτεί το έργο του ομίλου ΑΣΠΙΣ. Οι πληροφορίες ότι η Εθνική Ασφαλιστική θα καταθέσει εμπρόθεσμα προσφορά για την εξαγορά του μεγαλύτερου μέρους από τα συμβόλαια που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της International Life, άγνωστο όμως με ποιους όρους, μένουν να επιβεβαιωθούν. Από την άλλη, τα συμβόλαια για τα οποία δεν θα υπάρξει ενδιαφερόμενος, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να καλυφθούν από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, όπως προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο και σ’ αυτή την περίπτωση μένει να απαντηθεί το ερώτημα αν απαιτηθεί η συνδρομή του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, προηγούνται οι ασφαλισμένοι της International, ή αυτοί των Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value; Πάντως από την πλευρά του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια προειδοποιούν «ότι ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στο προαναφερθέν ζήτημα οι οποίες θα θίξουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων του Ομίλου Ασπίς θα μας βρουν κάθετα αντίθετους και θα αντιδράσουμε με κάθε δυνατό μέσο για την αποτροπή τους». Την ίδια ώρα καλούν την ελληνική Πολιτεία να δώσει κοινή λύση τόσο στο «επταετές καρκίνωμα» των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια όσο και στο διαφαινόμενο πρόβλημα των πελατών της International Life.






Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η ευκαιρία είναι μεγάλη και δεν πρέπει να χαθεί. Υπενθυμίζεται ότι με τη λήξη της προθεσμίας σήμερα το μεσημέρι, ο ασφαλιστικός διαχειριστής θα ενημερώσει την ΤτΕ επί των προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και επί της προθεσμίας, την οποία όρισε σε έκαστο των υποψηφίων αναδόχων για την υποβολή προς την κεντρική τράπεζα της μεταξύ τους συμφωνίας μεταβίβασης. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το διαθέσιμο περιθώριο φερεγγυότητας της ασφαλιστικής επιχείρησης «IΝΤΕRΝΑΤΙΟΝΑL LΙFΕ Ανώνυμη Εταιρία Ασφαλίσεων Ζωής» την 31.12.2015 δεν κάλυπτε το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητάς της και το ελάχιστο εγγυητικό κεφάλαιο και, ως εκ τούτου, δεν συντρέχουν για την εταιρεία οι προϋποθέσεις ένταξής της στις διατάξεις των άρθρ. 103 και 273 παρ. 14 του Ν. 4364/2016. Επίσης, η ασφαλιστική επιχείρηση «IΝΤΕRΝΑΤΙΟΝΑL LΙFΕ Ανώνυμη Εταιρία Ασφαλίσεων Ζωής» δεν διαθέτει ίδια κεφάλαια επαρκή για την κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων φερεγγυότητας, ενώ η μεταβίβαση σε ανάδοχο ασφαλιστική επιχείρηση του συνόλου του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου της Εταιρείας, κατά τα αναφερόμενα στην απόφαση ΕΠΑΘ 178/2/10.2.2016, δεν έχει τελεσφορήσει.




 Επιπλέον, πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή των διατάξεων εξυγίανσης αναφορικά με την Εταιρεία, όπως η διατήρηση του Ασφαλιστικού Διαχειριστή, η υποχρεωτική μεταβίβαση μέρους του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου και η αναστολή πληρωμών. Αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για τη θυγατρική Ας σημειωθεί επιπλέον ότι την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ (2.971.779 νέες μετοχές προς 3,4 ευρώ ανά τεμάχιο) αποφάσισε η πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση της International Life ΑΕΓΑ (εισηγμένη εταιρεία στη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου). Όπως αποφασίστηκε η συγκεκριμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων (βασικός μέτοχος International Life ΑΕΓΑ είναι η International Life ΑΕΑΖ) και η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο να προβεί σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή έως την 30ή Ιουνίου.

http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/107521/agonia-gia-tin-international-life-kai-xiliades-asfaleies-apo-mia-endexomeni-nea-aspis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου